Prachtig Aandachtig

Terugblik op de zomer en blik op de herfst

“De zomer is ook al niet mooi geweest!” hoor ik voor mij. Ik sta in de rij bij de bloemist en wacht om een prachtige, grote herfstachtige hortensia-tak af te rekenen. Zo een groene met een randje paars en bordeaux. De bloemist reageert instemmend met de opmerking. “Eigenlijk hebben we geen zomer gehad en dan gaan we nu zo door de herfst in. Al die regen en wind” Ik voel oprecht een vorm van teleurstelling in me opborrelen. “Ik kan niet wachten tot het voorjaar is.” En weer klinkt een instemmende reactie. 

De teleurstelling die ik voel is echt. Maar, ik hou me in om er iets van te zeggen. Misschien had ik het moeten doen. Alles in mij wilde zeggen “kijk nou, hoe mooi het buiten is! Ziet u al die kleuren? Al dat geel dat door de herfstzon goud kleurt!”. Daarnaast vraag ik me af of we inderdaad geen mooie zomer hebben gehad.  Wanneer noemen we een zomer eigenlijk mooi?  Volgens mij klopt het dat er door de klimaatverandering ook wat anders is geworden aan de seizoenen. In de zomerperiode is de warmte minder verdeeld, waardoor er relatief gezien koudere dagen zijn en hele warme dagen.

Ik herinner mij hele mooie dagen. Dagen dat ik dacht een jas nodig te hebben, maar dat dat absoluut niet het geval was. En hoevaak heb ik het zwembadje niet opgezet om verkoeling te zoeken? Hoeveel dagen hebben we genoten als we een ijsje op het terras konden eten en dat stiekem ook iets te vaak deden? Was de zomer echt niet mooi? Ik begrijp dat de teleurstelling die ik voelde toen ik het zo hoorde, dezelfde soort teleurstelling is als die de vrouw die middag bij de bloemist ervaart wanneer ze terugdenkt aan de zomer. Maar, het helpt om het te kunnen laten zijn zoals het is. Tijden zijn veranderd, seizoenen veranderen. Is dat jammer? Natuurlijk mag je dat jammer vinden! Ik stel deze vragen alleen om een soort bewustwording aan te wakkeren van de dingen die wel mooi waren en je aan te moedigen om geniet momenten te koesteren en je te herinneren.

En dan de herfst. Regen, wind, kou. Kras deze woorden eens door in je gedachten en noem drie mooie dingen op aan de herfst. Kleuren van geel, terra, rood, groen. Een prachtig kleurenpallet. Kastanjes rapen in de herfstvakantie en er onder het genot van je eerste kop warme choco een mooi stuk van maken. Is dat genieten? Een wandeling terwijl het herfstzonnetje schijnt en het geel van de bladeren ineens goud laat kleuren. De geur van het bos, vooral na een regenbui. De herfst is prachtig! Pak er wat moois uit en geniet ervan!

Liefs, Corrinne

You Might Also Like...