0
Prachtig Aandachtig

Persoonlijk: HSP en het moederschap + TIPS!

Sinds ik coach ben en zelf dus ook meer vragen krijg over hoogsensitviteit zit daar vaak een vraag bij over het moederschap. Hoe het voor mij is om hoogsensitief en moeder te zijn. Daarom heb ik besloten maar wat meer persoonlijke dingen te delen. Misschien vinden jullie dit leuk om te lezen en krijg je een idee over hoe ik daar mee om ga.

Mijn kinderen zijn natuurlijk de hele dag om mij heen. Kinderen zijn in die zin een prikkel die ik niet kan en wil ontwijken. Sinds ik voor mezelf werk kan ik juist meer bij ze zijn en dat was zelfs een grote reden om voor mezelf te starten. Ik ervaar het eigenlijk als een prikkel die van mezelf is, van binnenuit, alleen hier kan ik niet altijd controle op hebben. Als ik zelf merk dat er iets gaande is in mijn gedachte, wat een grote prikkel is, dan kan ik daar mee omgaan. Maar, ik kan niet altijd invloed uitoefenen op hoe de prikkel bij mij binnenkomt als het om mijn kinderen gaat. Het zijn de allerliefste meisjes, maar soms verwacht ik als moeder het een en gebeurt er het ander. Zo werkt dat nou eenmaal.

Weten, de bewustwording, van hoe mijn hoogsensitiviteit werkt en hoe ik hiermee om kan gaan is heel belangrijk. Dit zorgt daardoor nooit voor innerlijk onbegrip en het helpt voorkomen dat ik plotseling een kort lontje heb bijvoorbeeld.

Er zijn een aantal tips die ik met jullie wil delen:
  • Leer je eigen overprikkeling herkennen en speel daarop in door bijvoorbeeld een rustmoment in te plannen. Op dit moment slapen mijn meisjes nog na de lunch. Wanneer ik de rommel opruim en even zuig, kan ik daarna even rusten (ontprikkelen) als dat nodig is. Of genieten van een kopje koffie op de bank. Als ik het laat liggen, blijft die prikkel aanwezig en kan zorgen voor tijdelijke overprikkeling.
  • Plan je agenda nooit overvol, zodat je rust, reinheid en regelmaat kan bieden aan je kinderen. Dit is ook voor jezelf heel fijn en belangrijk als je hsp bent!
  • Laat het zijn. Probeer in situaties dat je het misschien teveel begint te worden, hierin te berusten. Laat het maar even over je heen komen. Vecht er niet tegen.
  • Blijf positief. Overprikkeling zorgt voor een bepaalde reactie, stress bijvoorbeeld. Dit kan ook betekenen dat je een kort lontje krijgt, minder geduld of dat je je plots extreem vermoeid bent. De kunst is om toch positief te blijven naar je kinderen.
  • PlanĀ me-timeĀ in. Is je man een middag thuis? Kijk of je even de deur uit kan of trek je juist even terug, door bijvoorbeeld even te douchen. Goede zorg voor je zelf is net zo belangrijk als de zorg voor je kinderen! Vergeet jezelf niet en gun jezelf op te laden!
Heel belangrijk om niet te vergeten

Het geschenk van hsp zijn en moeder, is dat je enorm kan genieten van je kinderen, wat jullie meemaken en het moederschap zelf. Je zal dit veel intenser en dieper kunnen ervaren dan je misschien hoort van andere moeders. Dit is een cadeautje! Natuurlijk zijn er ook de zorgen, maar als je kijkt naar de mooie kant is het iets om dankbaar voor te zijn dat je dit zo intens kan beleven. Koester dat.

Wil je als moeder coaching bij dit stukje van je hooggevoeligheid? Dat kan! Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply