0
Prachtig Aandachtig

Hoe verpakkingsvrije zeep mij helpt bewuster te leven

Bewust en aandachtig leven begint met het maken van bewuste keuzes. Over tijdsindeling, hoeveel tijd geef je waaraan, en bijvoorbeeld wat je belangrijk vindt. Wat je écht belangrijk vindt. Na verloop van tijd worden nieuwe gewoonten een vanzelfsprekendheid. Het vergt een periode van training voordat je alles ‘onder de knie’ hebt en je je levensstijl hebt aangepast naar bewuster en aandachtiger.  Op een gegeven moment is het mogelijk om die grens naar bewust leven een stukje te verleggen, omdat er weer ruimte is gekomen voor iets nieuws. Bewust leven zorgt er voor dat je meer ruimte krijgt in je gedachten en meer rust voor de dingen die je belangrijk vindt.

Voor mij werd het op een gegeven moment heel duidelijk dat ik wil streven naar een leven waarin ik zo min mogelijk afval produceer. Ik wil de verantwoordelijkheid nemen om mijn bijdrage te leveren. Of eigenlijk beter gezegd: ik wil mijn afvalbijdrage verminderen! De wereld beter achterlaten voor mijn kinderen en misschien wel kleinkinderen.

Hoe ik daarmee ben begonnen? De eerste stap daarin was het aanpakken van de badkamer, want wat produceer je daar veel plastic afval, maar daar is het ook heel makkelijk om te beginnen. Denk aan: shampoo flessen, douchegel, bodylotion, tandenborstels, scheermesjes en ga zo maar door. Toen ik mij hierin ging verdiepen kwam er al gauw achter dat alleen verpakkingsvrije shampoo of douchegel niet de enige uitkomst moest zijn.

Mijn zoektocht ging verder en ik kwam erachter dat sommige producten een enorme impact hebben op natuur en milieu én dat ik die spullen dus altijd heb gebruikt voor mijn huid en haar. Dat wilde ik niet langer. Ook als het gaat om voeding zijn we steeds meer overgestapt naar biologisch, waarom ook niet voor verzorgingsproducten?

Uiteindelijk vond ik zepen en shampoo voor het hele gezin, die honderd procent goed zijn. Voor ons lichaam én voor de natuur en het milieu. Het verbreden van mijn kennis hierover zorgde ervoor dat er een wereld voor mij opging. Het gebruiken van goede, plasticvrije en natuurlijke producten voor mijn lichaam zorgt ook dat ik hierdoor weer bewuster leef.

Ja, het is een bewuste keuze om goede producten te blijven, maar de bewustwording hierover en dat ik mijn lijf hiermee goed verzorg en er op -voor mij- de beste manier mee om ga voelt goed. Je merkt dat mijn zoektocht ook elke dag weer verder gaat, dat gaat soms met vallen en opstaan omdat ik ook zo gewend ben geraakt aan het idee dat alles ‘gewoon in de winkel’ voor onze neus, te koop is.

Mijn zoektocht begon na een wake-up call over de plastic soup, maar ik merk vooral dat het product zelf me helpt om beter en bewuster te leven en daar elke dag weer opnieuw bij stil te staan.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply