0
Prachtig Aandachtig

Wat vind jij? Hoogsensitief communiceren

Onlangs deelde ik op instagram iets over ‘je mening’. Het is iets dat voor veel hsp herkenbaar is. Hoogsensitief zijn en communiceren kan soms wat uitdaging geven, omdat ons brein gewoon anders werkt dan bij de meeste mensen.

Laat ik voorop stellen dat je niet per se iets moet vinden van elk onderwerp dat er bestaat. We kunnen prima geen mening hebben. Maar, wat voor veel hsp herkenbaar is, is dat je overromepeld wordt tijdens een discussie. Of in de war wordt geschopt en je simpelweg niet weet wat je moet reageren. Of, wat ook bekend voor kan komen; je zegt ja, maar later denk je “help, wat heb ik nu weer gezegd? Ik wil dat helemaal niet!”

Ik geloof er in dat je jezelf kan trainen en in mijn werk als coach heb ik ook echt gezien dat dat werkt! Er zijn namelijk meerdere manieren om ermee om te gaan.

Eerst twee dingen die ik heel belangrijk vind, dat je die weet:

  • Het is heel verklaarbaar wanneer jij er langer over na moet denken. Het heeft te maken met de manier waarop je als hsp informatie verwerkt. Dat is het belangrijkste kenmerk (en wetenschappelijk bevestigde) van hoogsensitiviteit, namelijk; diepgaand verwerken. Het kost wat meer tijd om informatie die tot jou is gekomen, te verwerken in je brein. Daardoor kun je beter afgewogen, maar ook soms pas iets later jouw mening vormen. Daar is niks mis mee! Je brein geeft je als vanzelf een soort ‘weloverwogenheid’.
  • Het tweede wat ik er over wil zeggen is namelijk: jouw mening doet er toe, want jij doet er toe!
    Je hoeft je niet te laten overrulen, omdat iemand anders wél snel zijn of haar mening klaar heeft. Jouw mening is net zo belangrijk. En soms heb je geen mening of komt dat later, beide!
Oefenen

Leer je mening te vormen, wat het ook is. En die is goed! Vervolgens mag je daar helemaal achter gaan staan. Dat wil niet zeggen dat als je een ander goed argument hoort, je niet van mening kan veranderen. Want dat is ook prima.

In deze corona-tijd vliegen de meningen je om de oren. Het doet er niet toe, want ‘wat vind jij?’ Jij doet er toe!

Je kan ermee oefenen en jezelf hierdoor trainen, door over de meest simpele dingen hardop te gaan uitspreken wat jij vindt, ook over positieve en kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan een kleur die je wel of niet mooi vindt of een bepaald gerecht dat niemand lekker lijkt te vinden, maar jij wel. En probeer jezelf elke keer weer voor te houden, dat jij er toe doet en dus ook jouw mening. Wanneer iemand iets tegen je zegt waar jij niet achter staat, reageer daar rustig op, met die gedachten in je achterhoofd. Bijvoorbeeld: “ik hoor wat je zegt, ik vind eigenlijk….. (vul maar in)”

Als hsp werken je beide hersenhelften goed en is er een mindere voorkeur voor een van beide hersenhelften. Hierdoor ben je in staat snel verbanden te leggen. Het kan zijn dat je daardoor ook moeilijker een mening kan vormen omdat je van alle kanten gewoon wel iets begrijpt. Een sterke eigenschap, die ook vaak goed van pas kan komen. Goed om even in je achterhoofd te houden!

Liefs, Corrinne

You Might Also Like...