Prachtig Aandachtig

Stressfactoren bij hoogsensitiviteit deel 3/3: agendastress

In onze Westerse en drukke maatschappij komt er enorm veel op ons af. Als we hooggevoelig zijn, komen die prikkels nog eens extra bij ons binnen. Denk hierbij aan prikkels die we binnenkrijgen via televisie, Radio, internet en onze smartphone. Maar ook de grote hoeveelheid spullen in huis, onze drukke agenda’s en verplichtingen. De komende drie weken ga ik drie praktische zaken behandelen in de blog, die je als HSP extra en onnodige prikkels geven en geef ik tips over hoe dit te voorkomen. Dit zijn de drie stressfactoren: informatiestress, spullenstress en agendastress. In dit blog behandel ik de derde; agendastress.

————————————————————————

Wat is agendastress?

Het woord zelf zegt het eigenlijk al. Stress door de agenda. Als je last hebt van agendastress, zitten je dagen vol met afspraken en andere verplichtingen. Er is nauwelijks tijd voor rust en ontspanning.

Hoe werkt het?

HSP’s kunnen moeite hebben met ‘nee’ zeggen, stellen zichzelf vaak achter de ander en vinden het moeilijk om prioriteiten te stellen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat hoogsensitieve mensen vaak emotioneel betrokken zijn om andere mensen. Vanwege dit en hun verantwoordelijkheidsgevoel, raakt hun agenda vaak niet allen gevuld, maar ook overvol. Hierdoor is er geen ruimte meer om te ontspannen, te ontladen en vervolgens weer op te laden.

Voorkomen

Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar zorg ervoor dat je ruimte over houdt voor jezelf. Zorg voor een balans tussen alles wat je moet, wil en kan doen.

Jouw uitdaging: nee is ook een antwoord! Leren ‘nee’ te zeggen is iets wat heel veel oefening vraagt, maar de beste manier om het te oefenen is om het maar gewoon eens te doen. Vergeet jezelf niet en creëer momenten waarop je tot rust kan komen en energie kan krijgen van dingen die je leuk vindt om te doen.

Tijdens een coachingssessie gaan we hier uiteraard dieper op in en kijken we wat agendastress is en betekent voor jou persoonlijk en ga ik je hiermee helpen. 

You Might Also Like...