Prachtig Aandachtig

Christen-zijn en hoogsensitief, kan dat wel?

De laatste jaren heeft hoogsensitiviteit meer aandacht gekregen. Het heeft altijd al bestaan, maar Elaine Aron heeft er voor het eerst een naam en uitleg aan gegeven die goed door iedereen begrepen kan worden. Helaas wordt er steeds vaker iets vaags van gemaakt. Hooggevoeligheid zou vooral te maken hebben met zweverige toestanden, chakra’s, aura’s, energetische verbanden, het hogere weten en denken en meer van dat soort ‘toestanden’. Hierover kan ik heel duidelijk zijn. Ik geloof hier niet in.

Hoe zit het dan?

Hooggevoeligheid heeft te maken met het zenuwstelsel. Bij het zenuwstelsel zit een soort ‘filter’. Dit filter is bij hooggevoelige (HSP’ers) anders afgesteld dan bij mensen die niet hooggevoelig zijn. Hierdoor laat het veel meer en genuanceerder prikkels door. Je zou ook kunnen zeggen dat HSP’ers juist geen filter hebben, waardoor alles bij hen binnenkomt. Bij mensen die niet hooggevoelig zijn en dus wel zo een filter hebben, worden alle prikkels gefilterd waardoor niet alles binnenkomt of deels direct naar de achtergrond verschoven wordt. Dit is wetenschappelijk onderbouwd doordat er met MRI’s is gekeken naar de hersenactiviteit bij HSP’ers en niet-HSP’ers.

Eigenschap

We kunnen dus zeggen dat hooggevoeligheid in ons zit, we worden ermee geboren. Het is geen afwijking, het is geen stoornis. Het is gewoon anders. Niet beter of slechter. Alleen maar anders. We worden ermee geboren en dus zijn we zo gemaakt en bedacht. Een eigenschap die we hebben gekregen, die zo mooi kan zijn dat ik het ook wel een cadeautje van God noem. Het heeft ook zeer zeker lastige kanten en het kan soms behoorlijk pittig zijn. Als je HSP’er bent ervaar je het misschien wel eens als een zware opgave. Die kant is er zeker, maar als je goed weet waar je op moet letten om het te herkennen zul je steeds meer de mooie kanten ervan kunnen zien.

Dus ja, hooggevoelig en christen-zijn gaat zeker samen. Er is niks ‘vaags’ aan, het is gewoon een eigenschap die sommige mensen wel hebben en anderen niet.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply