In onze Westerse en drukke maatschappij komt er enorm veel op ons af. Als we hooggevoelig zijn, komen die prikkels nog eens extra bij ons binnen. Denk hierbij aan prikkels die we binnenkrijgen via televisie, Radio, internet en onze smartphone. Maar ook de grote hoeveelheid spullen in huis, onze drukke agenda’s en verplichtingen. De komende drie weken ga ik drie praktische zaken behandelen in de blog, die je als HSP extra en onnodige prikkels geven en geef ik tips over hoe dit te voorkomen. Dit zijn de drie stressfactoren: informatiestress, spullenstress en agendastress. In dit blog behandel ik de tweede; spullenstress.
————————————————————————
Wat is spullenstress?
In dit blog behandel ik één kant van spullenstress. Spullenstress is op te delen in meerdere gebieden. De spullenstress in dit blog gaat over de letterlijke hoeveelheid spullen in bijvoorbeeld je huis. Dit kunnen bijvoorbeeld accessoires zijn, evenals het speelgoed van de kinderen. Ook kan het hierbij gaan om rommel in huis of het gevulde wasrek dat binnen moet drogen.
Hoe werkt het?
HSP’s krijgen van alle spullen in huis prikkels binnen. Dat kan te maken hebben met de hoeveelheid, maar ook omdat spullen misschien emotionele waarde hebben. Een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd. Tegenovergesteld geldt hetzelfde! Een rommelig huis, zorgt voor een rommelig hoofd. Alle overbodige spullen en onopgeruimdheid, kan zorgen voor overprikkeling waardoor een HSP het overzicht verliest en opruimen juist nog moeizamer is.
Voorkomen
Het zal vast niet klinken als nieuwe informatie, maar heb je last van bovenstaande spullenstress? Voorkom dat je het overzicht gaat verliezen door bijvoorbeeld:
- Elke dag een klein stukje te doen van het huishouden.
- Elke avond je huis netjes te maken voor de volgende dag.
- Eventueel speelgoed doseren. Een tijdje een beetje van het één beneden en een tijdje eens wat anders. Zo is er altijd wat te spelen, zonder dat je kamer volstaat.
Jouw uitdaging: Ga eens na of je je huis te druk vindt? Waar ligt dat aan en wat zou je hier aan kunnen doen? Maak een lijstje met wat er gedaan of veranderd moet worden en ga hiermee aan de slag.
Tijdens een coachingssessie gaan we hier uiteraard dieper op in en kijken we wat spullenstress is en betekent voor jou persoonlijk en ga ik je hiermee helpen.