Prachtig Aandachtig

Tips voor het juist gebruik van je GSM

GSM? Serieus, is dat niet een ietwat ouderwetse benaming voor de smartphone? Ja, ik hoor het je denken. Maar met GSM heb ik het alleen niet over je smartphone,…

De betekenis van GSM

Ik was een jaar of 11 toen de mobiele telefoons een grote opmars maakte. Sommige klasgenootjes hadden al een telefoon en dat was toen heel bijzonder! Tijdens een kerkdienst ging het erover. Een dominee preekte en noemde daarin de GSM, die toen nog zo genoemd werd. Hij veranderde de echte betekenis van GSM en noemde het ‘Geestelijke Stille Momenten’. Ik herinner me verder niets van de preek, maar die letters kregen vanaf die dag wel en andere betekenis.

Telefoons zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Alles behalve stilte en rust dat we er door hebben gekregen, laat staan die Geestelijke Stille Momenten. Kijk eens om je heen als je in ergens gezellig een kopje koffie drinkt of een broodje eet. De telefoon blijft op tafel liggen na het maken van een leuke foto is vervolgens een afleiding. Of, hij wordt er bij gepakt zodra het gezelschap even naar het toilet loopt. Onbewust krijgen we hierdoor onnodig veel prikkels binnen, soms zelfs gedurende de hele dag!

Een paar tips

Ik geef je een aantal tips die je kunnen helpen aandachtiger te leven, zonder dat de telefoon de overhand krijgt.

  • Stel jezelf de vraag welke apps je echt nodig hebt en welke je gebruikt om af en toe even de tijd te doden? Verwijder vervolgens de apps van die laatste categorie.
  • Zet vaker je geluid op stil of zet alle meldingen en geluidjes uit.
  • Kies ervoor om je nieuwe mails alleen handmatig te kunnen ophalen.
  • Schuif apps die ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je wat moet, naar het laatste tabblad. Zoals: mail, whatsapp en sms. Zo zie je deze apps niet gelijk als je je telefoon opent en ook niet dat er iets nieuws is binnengekomen.
  • Kies bepaalde tijden waarop je je berichten leest en beantwoordt. Je kunt er  dan zelfs voor kiezen om bij whatsapp als mededeling te zetten “reactie alleen ‘s avonds”.
  • Leg je telefoon overdag op een vaste plek in huis in plaats van dat je ‘m overal in je broekzak mee naar toe neemt.

Het klinkt allemaal wellicht als een open deur, maar heb jij de stappen al gezet om meer te leven met minder telefoon? Je zult verstelt staan van de rust die je gaat ervaren als je hier elke dag opnieuw, bewust voor kiest! Natuurlijk kun je dan gewoon af en toe een foto maken of een appje versturen, het gaat er om dat je er bewust mee om gaat. En dan is er wellicht wat ruimte voor wat gebruik van die echte broodnodige GSM en daar bedoel ik natuurlijk niet je telefoon. 😉

Liefs, Corrinne

You Might Also Like...