0
Prachtig Aandachtig

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Net als bij volwassenen is het percentage hsp’ers onder kinderen zo’n 20%. Zo’n één op de vijf kinderen is hoogsensitief. En niet elk kind ervaart dat als dusdanig lastig dat het hen beperkt. Het kan wel zijn dat ze er een keer tegen aan lopen. Hoe fijn is het, als je dan als ouder weet wat er speelt?

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich door diepgaande verwerking. Alle informatie en impulsen die binnenkomen hebben tijd om verwerkt te worden. En omdat nagenoeg alle informatie ook echt bij het brein binnenkomt, kost het meer tijd dan gemiddeld. Het kost meer tijd dan bij overige vier op de vijf kinderen. Wordt die tijd niet genomen? Dan ontstaat de kans op overprikkeling.

Het is heel fijn wanneer je je als ouder hiervan bewust bent, omdat je met die kennis op zak soms net even met dat andere oog naar de situatie van je kind kunt kijken.

Sommige kinderen worden extreem vermoeid, raken sneller gefrustreerd of boos of soms kruipen ze stil weg in een hoekje. Zorg dat je de signalen van overprikkeling herkent bij je kind, zodat jullie samen hand in hand kunnen gaan in plaats van dat jij met je handen in het haar zit.

Op 12 oktober geef ik een masterclass speciaal voor ouders van hoogsensitieve (ook wel hooggevoelige) kinderen. Dit doe ik online, zodat jij er gewoon vanuit huis bij kan zijn en je geen oppas hoeft te regelen. Een ticket voor de masterclass kun je eenvoudig hier bestellen.