Schrijf je hart uit!
Schrijven maakt gelukkig. Er is al veel psychologisch onderzoek gedaan naar het geluk dat schrijven brengt. Want, hoe komt het toch?
Door te schrijven verwerk je emoties en gedachten. Door fijne bewegingen met een pen, potlood of eventueel op een toetsenbord vorm je woorden en zinnen. Deze ontstaan in jouw brein en in jouw gedachten. Je verhaal vormt zich doordat er allerlei hersenactiviteiten plaatsvinden. Je doet een beroep op je herinnering, gedachten, mening of je kennis.
Je herkent misschien wel dat wanneer je iets opschrijft om te onthouden, het al beter in je gedachten zit. Door te schrijven, richt je je focus op wat je doet of bezig houdt. Je geeft het aandacht. En dat geeft een gevoel van innerlijk evenwicht.
Tegelijk is schrijven een oefening van concentratie. Je moet er toch even voor gaat zitten en je richten op dat wat je opschrijft. Het leidt af van de snelle maatschappij en helpt je bij het aandachtiger leven.
Nadat ik in 2019 voor de derde keer was bevallen, kreeg ik heel veel last van hoofdpijn. Ruim drie maanden lang had ik elke dag, 24/7, dusdanig hoofdpijn dat ik nauwelijks normaal kon functioneren. Na zes weken barstte de bom. Ik genoot ontzettend van mijn pasgeboren baby, door de hoofdpijn heen, God dank! Maar zo kon ik het niet langer volhouden. Ik werd er gék van. Een van mijn eerste acties ná dat moment was het dorp bezoeken. Ik kocht twee dingen. Allereerst het meest eenvoudige notitieboek met ringband van twee euro, zodat ik, zonder dat de zijkant in de weg zou zitten, -en dus zonder prikkel van ergenis- kon schrijven. Het tweede dat ik kocht was een vulpen, omdat ik daar zo makkelijk mee kan schrijven. Omdat de inkt er simpelweg uitvloeit zonder dat ik druk uit hoefde te oefenen.
Na een aantal kantjes vol te hebben geschreven, merkte ik al verandering. Ik schreef gewoon, wat er ook maar in mijn hoofd zat. Ik schreef gewoon mijn hoofd leeg. En zo merkte ik niet per se verandering door vermindering van mijn hoofdpijn, maar er ontstond ruimte. Er ontstond ruimte voor oplossingen en er ontstond ruimte voor het leven. Ik kreeg weer hoop! Ik vond de
moed om hulp te zoeken van de huisarts, chiropractor en van een natuurgeneeskundige. Zo werd er bloed geprikt, werd mijn nek gekraakt en kreeg ik thee voor een diepe kwalitatieve nachtrust en olie tegen de pijnprikkel. En ik schreef. Zo werd mijn hoofdpijn na drie maanden langzaam maar zeker minder.
Mijn hoofdpijn werd deels door een fysiek probleem veroorzaakt, het ontstond ook direct na de bevalling, maar ik geloof dat ik door te schrijven die eerste roerige maanden met 24/7 hoofdpijn wél bewust ervaren en heb ik er ondanks de pijn, enorm van kunnen genieten en mijn eigen leven naar een bewuster ‘level’ gebracht. Ik ontdekte persoonlijk, de overtreffende trap van de helende kracht van schrijven. Het was de sleutel tot herstel.
Ik begon dus met het meest simpele schrijfblok met ringband dat ik kon vinden. Eerder schreef ik graag in een mooi notitieboek, maar daardoor legde ik mezelf tegelijk een lat op, om gelijk mooie poëzie of verhalen te schrijven, want ik wilde er liever niet in krassen. Dat herken je misschien wel. Door een simpel, lelijk en goedkoop schrijfblok te gebruiken, kon ik gewoon mijn hart uitschrijven. Het mocht lelijk. Het mochten lange zinnen zijn of juist korte. Er mochten spelfouten in staan en zelfs de lijn van het verhaal hoefde niet te kloppen.
Dus mijn advies aan jou als jij, net als ik, de helende kracht van schrijven wilt ervaren: koop een goedkoop schrijfblok waar niet als vanzelf een hoge lat aan vast zit en schrijf. Schrijf lelijk, schrijf mooi. Schrijf goed of schrijf fout. Maar schrijf je hart uit. Schrijf!
x Corrinne