Over een dagplanning en rust inbouwen, hoe doe je dat?
Wanneer je als hsp’er op zoek bent naar meer rust en je daar wat op googelt, dan kom je vast en zeker snel uit op tips als ‘rust inbouwen’ en ‘plannen’. Dat snap ik he-le-maal en dat is beide heel goed. Maar, hoe doe je dat nou goed zodat het ook écht dat effect heeft, wat je nodig hebt?
Misschien herken je het wel dat je dagen kunt onderverdelen in twee categorieën: dagen waarop je achter de feiten aanloopt en dagen waarop je het gevoel van controle ervaart. Jij als baas over de dag, tijd en wat er gebeurt. Óók en zelfs als je kleintje niet wil slapen op de tijd die je daarvoor in gedachten had. Ik neem je mee langs een paar tips voor dagplanning.
Weet wat je van jezelf verwacht
- Zorg dat je plant. Wat wil je deze dag doen? Noteer deze dingen met pen papier (!) op volgorde van wat het meest belangrijk voor je is. Heel belangrijk: is jouw planning realistisch? Maak je een écht haalbare planning? Moet dit vandaag of kan het ook een andere keer? Wees streng en controleer het nogmaals.
- Dubbel de tijd. Neem voor alle dingen die je wilt doen, dubbel de tijd op in je planning. Loopt het uit? Dan maakt het niet uit. Loop je in? Prima –> meer tijd voor rust, die lekkere bak koffie of een korte wandeling.
- Plan ook je rustmomenten en neem hier ook dubbel de tijd. Vijf minuten koffie drinken tussen je taken door? Maak er sowieso 10 van.
- Als hsp’er kost het meer tijd om informatie te verwerken in je brein. Wanneer je een afspraak hebt, kan het dus zijn dat je daarna een herstelmoment moet nemen om die afspraak en informatie te verwerken. Houd hier dus ook rekening mee! Ga niet gelijk door, maar neem in dit soort dingen je hoogsensitiviteit serieus. Ken jezelf en plan ernaar.
- Heb geen oordeel over hoe je je dag uiteindelijk invult. Is je dag niet gegaan zoals je van tevoren had verwacht? Ga na waardoor het komt. Was je planning toch niet realistisch? Reflecteer eerlijk naar jezelf. Komt het doordat je teveel op je telefoon hebt zitten scrollen? Maak met jezelf afspraken hierover, maar laat voor nu het oordeel los. Het lost namelijk niets op.
Het helpt bij al het bovenstaande als je weet hoeveel tijd dingen je kosten. Wanneer je een boodschap moet doen, hoelang fiets of loop je nou echt over die route? Hoe veel tijd neemt het nou écht in beslag als je strijkt. Als je uit je werk komt, is het dan eerlijk tegenover jezelf om dingen nog snel snel te doen of mag het één taak zijn die je goed doet, waar je dubbel de tijd voor kunt nemen?
Dit laatste is natuurlijk ook afhankelijk van je week- en maandplanning. In een ander blog komt dit ook aan de orde. Houd daarvoor deze blogpagina in de gaten.