0
prachtig aandachtig

Hoe maak ik mijn kind weerbaar voor de toekomst?

Als hoogsensitieve moeder ben je extra alert op gedrag en emoties van je kind. Misschien herken je bepaalde gedragingen van je kind van jezelf toen je klein was. De kans is groot dat dit bepaalde emoties oproept bij jezelf. Denk aan; afwijzing, grote teleurstelling en het gevoel niet begrepen te worden. In de zomervakantie stelde ik via Instagram de vraag of er een onderwerp of vraag was voor een blog. Deze vraag was er een: Hoe maak ik mijn (vermoedelijk) hoogsensitieve kind weerbaar voor als hij* de wereld in gaat?

*ik schrijf in hij-vorm, maar uiteraard geldt hiervoor hem of haar en hij of zij.

Ik herken wat deze moeder aan me vertelde. Ervaringen van vroeger bij zichzelf, maken angstig voor hetzelfde bij haar kindje. Je wilt niet dat je kind hetzelfde meemaakt als jij vroeger hebt meegemaakt. Wat kunnen we daar aan doen? Volgens mijn visie komt het hier op neer:

Help hem sterk te staan in zijn identiteit.

Hoe?

Stimuleer zijn talenten. Hiermee bedoel ik elk talent. Hoogsensitieve mensen zijn keien in het gebruiken van beide hersenhelften. Dus stimuleer op elk gebied en leer hem zijn talenten beter kennen en ontwikkelen. Wees hier positief over.

Bemoedig hem. Als hij in een dipje zit, als hij het gevoel heeft anders te zijn. Geef hem al van jongs af aan mee dat zijn identiteit ligt in Jezus. Door dit bijvoorbeeld in Jip en Janneke taal te noemen in gebedjes voor het slapen gaan.

Geef erkenning en herkenning. Keer vervelende situaties om naar het positieve. Help hem hoogsensitiviteit te zien als een karaktereigenschap zonder hem daarmee te labelen.

Leer hem zijn grenzen kennen en aangeven. Vraag hem wat hij vindt, wat hij voelt en wat hij wil. Wil hij iets niet? Leer hem ‘nee’ zeggen. Dwing hem niet tot dingen waar hij van slag van raakt of in paniek raakt. Dat is een voorbeeld van gedrag waarbij over zijn grenzen wordt gegaan.

Er is zijn nog meer punten waarop je je kindje kunt helpen, al heel jong, bij het leren omgaan van hoogsensitiviteit. En op die manier je kind kan helpen sterk te staan in zijn identiteit. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje middels het contactformulier of mail naar: corrinne@prachtigaandachtig.nl

Vanaf september 2018 start in met een nieuwe vorm van coaching: Pracht Aandachtig Moederschap. Meer informatie kun je hier vinden.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply