HSP Coaching

Informatie over hooggevoeligheid

Zo’n één op de vijf mensen is hooggevoelig, dit wordt ook wel hoogsensitief genoemd. Dit houdt in dat het zenuwstelsel gevoeliger is afgesteld dan bij het grootste deel van de bevolking. Hierdoor komen alle prikkels, zintuigelijk en emotioneel, meer en genuanceerder binnen. Dit zorgt soms voor een overload aan prikkels op een dag waardoor iemand overprikkeld kan raken.

Als je hoogsensitief bent (afgekort HSP) ervaar je alles veel intenser omdat het zo gedetailleerd bij je binnenkomt. Alle informatie verwerk je dieper, waardoor je snel een druk of vol hoofd hebt. Dit heeft een aantal nadelen, zo raak je bijvoorbeeld sneller vermoeid. Een mooie kant is echter dat je ook bijvoorbeeld snel verbanden kan leggen en de boel goed kan overzien, zolang je weet hoe je hiermee om gaat kun je dit goed inzetten.

Bij overprikkeling is er vaak sprake van bijvoorbeeld;

  • vermoeidheid,
  • stress
  • zenuwachtig of gehaast gevoel
  • het niet kunnen presteren of onder niveau werken
  • concentratieproblemen
  • druk, vol hoofd

HSP’ers hebben een rijk emotioneel leven, dit geldt ook voor het mooie in ons leven. HSP’ers kunnen vaak intens genieten van bijvoorbeeld muziek, kunst of de schoonheid van de natuur. Als ik hooggevoeligheid in het heel kort wil samenvatten zeg ik meestal: meer lijden, meer genieten. Door middel van coaching leer je om met het lijden om te gaan en nog meer te genieten van al het moois om je heen.

Wil je weten of je HSP bent? Er is een zelftest beschikbaar. Deze is samengesteld door psychologe Elaine Aron, de vrouw die veel onderzoek heeft gedaan op het gebied van hoogsensitiviteit en dit eigenlijk ‘op de kaart heeft gezet’ waardoor er meer erkenning is gekomen voor deze eigenschap. Je kunt >hier< klikken voor de zelftest. Het zijn echter vrij algemene vragen, maar het kan je wel een indruk geven. Er zijn ook HSP’ers die zich niet herkennen in de vragen van de test, maar wel degelijk hooggevoelig zijn. Andersom geldt dit ook.

Klik hier om meer te lezen over coaching.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een mailtje, dat vind ik leuk en dat is geheel vrijblijvend. corrinne@prachtigaandachtig.nl of via het contactformulier.